Aloe vera vrste - dve najčešće vrste koje se uzgajaju

Aloe vera vrste – dve najčešće vrste koje se uzgajaju

Danas ću vas upoznati sa dve najčešće Aloe vera vrste koje se uzgajaju kod nas.
Aloe vera je biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae) i dolazi iz istočne i južne Afrike. Još odavno je poznato da se Aloe vera naziva i eliksirom mladosti. Rod Aloe vere pripada porodici Aloeaceae, koja uključuje oko 200 vrsta iz Afrike, Madagaskara i Arabije. Zna se da je biljka poznata od davnina po mnogim lekovitim svojstvima, a takođe je poznata i kao biljka besmrtnosti.
Prvi dokazi za to su pronađeni na zemljanoj pločici u Nippur, u blizini Bagdada, koji potiču iz 2200 godina pre nove ere.

Uzgajaju se mnogobrojne Aloe vera vrste,  ali najpoznatije su: Barbadensis Miller i Aloe Arborescens Miller

 

ALOE BARBADENSIS MILLER

Najčešće poznata pod imenom Aloe Vera. Ima brojna terapeutska svojstvima i koristi se za opekline i lečenje rana, blag je laksativ i umiruje kožu. Koristi se unutrašnji deo lista u obliku gela ili u prahu nakon sušenja.
Biljka raste u područjima  blage klime u Dominikanskoj Republici, na jugu Sjedinjenih Američkih Državama, i drugim delovima KaribaIzgleda kao grm, a može izrasti do jedan i po metar u visinu. Listovi su zeleni i narastu do 90 cm u dužinu. Cvetovi su žute boje, vrlo gusti, cvjetaju u aprilu.
  ALOE ARBORESCENS MILLER

Jedna je od najlekovitih i najpoznatijih aloja koje se gaje kod nas. Potiče iz Rta Dobre Nade, ima lišće sivo-zelene boje.
Dostiže visinu do dva metra, razgranatog je izgleda i svaka grana može imati cvetove. Listovi su puno manji i tanji, dužine 60 cm, sivo-zelene boje, mogu biti zakrivljeni, bodlje su žuto-zelene boje, i rastu iz bilo koje grane. Cveta u februaru i ima cvetove crvene boje koji su u grozdovima koji rastu duž stabljike.

 

Pročitajte:Deset saveta za zdrav život

 

Gajenje Aloa vere u kućnim uslovima

Tokom sezone rasta, ukoliko je biljka napolju (april – oktobar) trebala bi biti u hladovini. Ukoliko se tokom celog dana nalazi na suncu dobiće smeđu boju. Zalivanje treba da bude retko ali obilno. Kada su velike vrućine i biljci je potrebno više vode, tada zalivajte 1 do 2 puta nedeljno. Bitno je da je zemlja između zalivanja dobro prosušena. Aloa pre može propasti zbog prevelike vlage nego zbog premalo zalivanja. Po dolasku hladnog vremena, zalivanje treba prekinuti. Biljku treba držati u prohladnoj prostoriji ( idealno je 10C ) sa dosta svetla. Tada je najbolje zalivati 1- 2 puta tokom cele zime sa veoma malom količinom vode ili uopšte ne zalivati do proleća.

 

Aloja se uzgaja i kao sobna biljka. Tokom cele godine može biti u kući, a preporučljivo je da bude na mestu gde ima dosta svetla ili leti napolju, a zimi u kući. Ukoliko biljka „zimuje“ u kući, zalivanje treba smanjiti kako bismo koliko je moguće stopirali rast. Ako je biljka tokom zime u prostoriji koja se greje, neće imati period odmora, i u takvim slučajima će da raste tokom cele godine. Tada biljka izbacuje tanke, svetlo zelene listove, a stabljika se izduži. Iz tog razloga, da bi se rast Aloe stopirao preko zime, preporučljivo da biljka bude na hladnijem mestu.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan i ako smo uspeli da vam priblizimo ove dve aloe vera vrste, slobodno podelite ovaj post sa vašim prijateljima.

Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: marketing@aloavera-centar.rs

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, i nisu zamena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci ishrani na ovoj internet stranici nisu zamena uravnoteženoj ishrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.