Da li smem jesti Aloa Veru? - Aloa Vera Centar - Zdravlje

Da li smem jesti Aloa Veru?

Aloe vera se često naziva „biljkom besmrtnosti“ jer može da živi i cveta bez zemlje.

Član je porodice Liliaceae, zajedno sa više od 400 drugih vrsta aloe.

Aloa vera se koristi u tradicionalnoj medicini hiljadama godina, a studije su je povezivale sa raznim zdravstvenim blagodetima. Na primer, biljka se koristi za lečenje opekotina od sunca, borbu protiv zubnog plaka i smanjenje nivoa šećera u krvi.

Pored toga, aloe vera je bogata hranljivim materijama sa više od 75 potencijalno aktivnih jedinjenja, uključujući vitamine, minerale, enzime, aminokiseline, masne kiseline i polisaharide (1Trusted Source).

 

Međutim, možete se zapitati da li smem jesti aloa veru?

 

Ovaj članak vam govori da li možete jesti aloe veru – i da li biste trebali.

Aloe vera lišće je generalno bezbedno za jelo

Listovi Aloe vera se sastoje od tri dela: kože, gela i lateksa. Najpoznatiji su po svom gelu, koji je odgovoran za većinu njegovih zdravstvenih koristi.

Dok većina ljudi nanosi gel na kožu, takođe je bezbedno da se jede kada se dobro pripremi.

Aloe vera gel ima čist, osvežavajući ukus i može se dodati raznim receptima, uključujući i smoothies i salsas.

Da biste pripremili gel, odrežite šiljaste ivice na vrhu i pored lista aloe vere. Zatim odrežite kožu na ravnoj strani, uklonite bistri gel i stavite ga na kockice.

Pobrinite se da temeljito operete kockice gela da biste uklonili sve tragove prljavštine, ostataka i ostataka. Lateks ostatak može dati gelu neugodan gorak ukus.

Lateks je tanak sloj žute tečnosti između kože i gela lista. Sadrži jedinjenja sa moćnim laksativnim svojstvima, kao što je aloin.

Konzumiranje previše lateksa može imati ozbiljne i potencijalno fatalne nuspojave.

Nasuprot tome, koža aloe vere je generalno bezbedna za jelo. Ima blagi okus i hrskavu teksturu, savršenu za dodavanje raznovrsnih letnjih salata. Alternativno, može se uživati u koži potapanjem u salsu ili humus.

Da biste pripremili kožu, odrežite šiljaste ivice na vrhu i pored biljke i odrežite kožu na ravnoj strani. Pobrinite se da temeljito operete kožu da biste uklonili prljavštinu, ostatke i lateks.

Možete ga potopiti u vodi 10-20 minuta pre nego što ga pojedete ako vam je žvakanje previše teško.

Veoma je važno da se izabere lišće iz biljke aloe vera, a ne od drugih vrsta aloe, jer one mogu biti otrovne i stoga neprikladne za ljudsku ishranu.


Izbegavajte jesti gelove za negu kože Aloe Vera

 

Gelovi i proizvodi za negu kože Aloe vera nisu namenjeni da se jedu.

Umesto toga, oni su proizvedeni da pomognu da se smire opekotine od sunca, da se smanji zapaljenje, vlaže, ublaže svrab i leče razne druge probleme kože.

Mnogi komercijalni gelovi od aloe vere sadrže konzervanse za produženje roka trajanja, kao i druge sastojke za poboljšanje mirisa, teksture i boje. Mnogi od ovih sastojaka nisu predviđeni za uzimanje.

Osim toga, postupci obrade mogu ukloniti aktivne sastojke gela aloe vere, koji su inače odgovorni za zdravstvene beneficije koje dolaze od konzumiranja gela.


Potencijalne prednosti jela Aloe Vera

 

I kada se pitate da li smem jesti aloa veru? Naš odgovor je DA!

Konzumiranje aloe vera gela sa lista je povezano sa potencijalnim zdravstvenim koristima. Ostali delovi postrojenja su takođe povezani sa beneficijama.

Evo nekih potencijalnih prednosti jela aloe vere:

 

  • Može smanjiti nivo šećera u krvi: U istraživanjima na ljudima i životinjama, aloe vera gel je pomogao da se smanji nivo šećera u krvi povećanjem osetljivosti na insulin.

 

  • Može suzbiti inflamatorne signale: U životinjskim i testnim epruvetama, ekstrakt aloe vere potisnuo je upalne signale kao što su TNFa, IL-1 i IL-6.

 

  • Smanjite zubni plak: ako se koristi kao vodica za ispiranje usta, sok od aloe vere može biti efikasan kao i uobičajena vodica za ispiranje usta da bi se smanjila izgradnja zubnog plaka.

 

  • Može pojačati pamćenje: U jednoj studiji na životinjama, konzumiranje gela aloe vere pomoglo je da se poboljša učenje i pamćenje, a istovremeno se smanjuju simptomi depresije.

 

  • Bogata antioksidansima: Redovno konzumiranje gela za aloe vera može povećati nivo antioksidansa u krvi. Antioksidanti pomažu u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji su spojevi koji su povezani sa mnogim hroničnim bolestima.

Potencijalne opasnosti od jedenja Aloe Vera

 

Jedenje aloe vere lateksa, žute supstance koja se nalazi unutar lista, ima potencijalne rizike.

U malim dozama, jedenje lateksa može pomoći u liječenju konstipacije promicanjem kontrakcija. Međutim, US FDA je 2002. zabranila prodaju proizvoda bez recepta koji sadrže aloe vera lateks zbog zabrinutosti za sigurnost.

Dugotrajna konzumacija lateksa aloe vere je povezana sa neželjenim efektima, uključujući grčeve u stomaku, probleme sa bubrezima, nepravilan rad srca i slabost mišića.

U visokim dozama od preko 1 grama dnevno, produžena upotreba može biti čak i fatalna.

Trudnice bi trebalo da izbegavaju da jedu lateks, jer mogu da stimulišu kontrakcije materice, što može izazvati pobačaj.

Osim toga, osobe sa poremećajima probave, kao što je upalna bolest creva (IBD) ili Crohnova bolest, treba da izbegavaju konzumiranje lateksa aloe vere, jer može pogoršati njihova stanja .

Osim lateksa, konzumiranje gela aloe vere se ne preporučuje osobama koje uzimaju dijabetes, srčane ili bubrežne lijekove, jer može pogoršati potencijalne nuspojave od lekova.

Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: marketing@aloavera-centar.rs

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, i nisu zamena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci ishrani na ovoj internet stranici nisu zamena uravnoteženoj ishrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.