Kancer i dijeta: Koja hrana utiče na povećanje rizika od raka - AVC

Kancer i dijeta: Koja hrana utiče na povećanje rizika od raka




Kancer je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta.

Ali studije sugerišu da jednostavne promene načina života, kao što je praćenje zdrave ishrane, mogu sprečiti 30-50% svih vrsta raka.

Dokazi ukazuju na to da određene prehrambene navike povećavaju ili smanjuju rizik od raka.

Štaviše, smatra se da ishrana igra važnu ulogu u liječenju i suočavanju s rakom.

Ovaj članak pokriva sve što trebate znati o vezi između ishrane i raka.


Previše određene hrane može povećati rizik od raka

Teško je dokazati da određena hrana izaziva kancer.

Međutim, opservacione studije su u više navrata ukazivale da visoka potrošnja određenih namirnica može povećati vjerovatnoću razvoja raka.


Šećer i rafinisani ugljeni hidrati

Prerađena hrana sa visokim sadržajem šećera i malo vlakana i hranljivih materija povezana je sa većim rizikom od raka.

Naročito, istraživači su otkrili da je ishrana koja uzrokuje povećanje nivoa glukoze u krvi povezana sa povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak želuca, dojke i debelog creva.

Jedna studija u više od 47.000 odraslih osoba otkrila je da su oni koji su konzumirali hranu bogatu rafiniranim ugljenim hidratima skoro dvostruko verovatnije umrli od raka debelog creva nego oni koji su jeli hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Smatra se da su viši nivoi glukoze u krvi i insulina faktori rizika od raka. Pokazano je da insulin stimuliše deljenje ćelija, podržavajući rast i širenje ćelija raka i čineći ih teže eliminisati.

Pored toga, viši nivoi insulina i glukoze u krvi mogu doprineti upalama u vašem telu. Dugoročno, ovo može dovesti do rasta abnormalnih ćelija i eventualno doprineti raku.

 

To može biti razlog zašto osobe sa dijabetesom – stanje koje karakteriše visok nivo glukoze u krvi i nivo insulina – imaju povećan rizik od određenih vrsta raka.

Na primer, rizik od raka debelog creva je 22% veći ako imate dijabetes.

Da biste se zaštitili od raka, ograničite ili izbegavajte hranu koja podiže nivo insulina, kao što su namirnice bogate šećerom i rafinisani ugljeni hidrati.


Prerađenog mesa

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) smatra da je prerađeno meso karcinogeno – tj nešto što uzrokuje rak.

Prerađeno meso se odnosi na meso koje je tretirano kako bi se sačuvala aroma sušenjem, soljenjem ili dimljenjem. To uključuje hot-dog, šunku, slaninu, salamu i malo delikatesnog mesa.

Opservacijske studije su otkrile povezanost između konzumiranja obrađenog mesa i povećanog rizika od raka, posebno kolorektalnog karcinoma.

Veliki pregled studija pokazao je da ljudi koji jedu velike količine obrađenog mesa imaju 20–50% veći rizik od raka debelog crijeva, u poređenju sa onima koji su jeli vrlo malo ili nimalo ove vrste hrane.

Još jedan pregled više od 800 istraživanja pokazao je da konzumiranje samo 50 grama prerađenog mesa svakog dana – oko četiri kriške slanine ili jednog hot dog – povećava rizik od raka debelog crijeva za 18%.

Neke opservacione studije takođe povezuju potrošnju crvenog mesa sa povećanim rizikom od raka.

Međutim, ove studije često ne prave razliku između obrađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa, što iskrivljuje rezultate.

Nekoliko pregleda koji su kombinovali rezultate višestrukih studija pokazali su da su dokazi koji povezuju neprerađeno crveno meso sa rakom slabo i nedosledno.





Prekuvana hrana

Kuvanje određenih namirnica na visokim temperaturama, kao što je pečenje na žaru, prženje, pohovanje, pečenje i pečenje na roštilju, može proizvesti štetne sastojke kao što su heterociklični amini (HA) i napredni produkti glikacije.

Višak nagomilavanja ovih štetnih jedinjenja može doprineti upali i može imati ulogu u razvoju raka i drugih bolesti.

Određene namirnice, kao što su hrana životinjskog porekla sa visokim sadržajem masti i proteina, kao i visoko prerađena hrana, najverovatnije proizvode te štetne sastojke kada su izloženi visokim temperaturama.

Među njima su meso – posebno crveno meso – određeni sirevi, pržena jaja, puter, margarin, krem sir, majonez i ulja.

Da bi se rizik od raka sveo na minimum, izbegavati paljenje hrane i birati nežnije metode kuvanja, posebno kada se kuva meso, kao što je kuvanje na pari, vrenje ili kuvanje.


Mleko

Nekoliko opservacijskih studija pokazalo je da visoka konzumacija mlijeka može povećati rizik od raka prostate.

Jedna studija pratila je skoro 4000 muškaraca sa rakom prostate. Rezultati su pokazali da visok unos punomasnog mleka povećava rizik od progresije bolesti i smrti.

Teorije sugerišu da su ovi nalazi uzrokovani povećanim unosom kalcijuma.


SUMMARU

Veća potrošnja hrane bogate šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, kao i prerađeno i prekuvano meso, može povećati rizik od raka. Pored toga, veća konzumacija mleka je povezana sa rakom prostate.

 


Prekomerna težina ili gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od raka

Osim pušenja i infekcije, gojaznost je najveći pojedinačni faktor rizika za kancer u svetu.

Povećava rizik od 13 različitih vrsta raka, uključujući jednjak, debelog creva, pankreasa i bubrega, kao i rak dojke nakon menopauze.

Procenjuje se da problemi s težinom čine 14% i 20% svih smrtnih slučajeva raka kod muškaraca i žena.

Gojaznost može povećati rizik od raka na tri ključna načina:

 

  • Višak masnog tkiva može doprineti otpornosti na insulin. Kao rezultat, vaše ćelije nisu u stanju da pravilno uzmu glukozu, što ih ohrabruje da se brže dele.
  • Gojazni ljudi imaju tendenciju da imaju viši nivo upalnih citokina u krvi, što izaziva hroničnu upalu i podstiče ćelije da se dele.
  • Masne ćelije doprinose povećanom nivou estrogena, što povećava rizik od raka dojke i jajnika kod žena u postmenopauzi.

Dobra vest je da je nekoliko studija pokazalo da gubitak težine kod ljudi sa prekomernom težinom i gojaznosti može da smanji rizik od raka.


SUMMARI

Gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika za nekoliko vrsta raka. Postizanje zdrave težine može pomoći u zaštiti od razvoja raka.


 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.