Prekomerna upotreba alkohola i njegovi negativni uticaj na organizam

Prekomerna upotreba alkohola i njegovi negativni uticaj na organizam

 

Kada neko započne da pije, oseća se opušten, samopouzdan, srećan, druželjubiv … Prihvatljivi efekti alkohola su nesporni. Lako se zaboravlja na negativan efekat: usporeni refleksi, smanjena koordinacija, iskrivljeno razmišljanje, loša procena, oštećena memorija, poremećene funkcije…

Ovi negativni efekti se javljaju svaki put kada se pije, čak i jedno pivo. Što se više pije, jači su ti negativni efekti. (Ovi prijatni efekti će brzo nestati). Tokom vremena, telo se ošteti od alkohola. U stvari, alkohol može izazvati nekoliko vrsta karcinoma.

Osim telesnih povreda, prekomerna upotreba alkohola je povezana sa depresijom, anksioznošću, društvenim povlačenjem, nasilnim ponašanjem, porastom nezaštićenog pola i povećanim rizikom od nesreća motornih vozila, samoubistva, povreda, nasilja u porodici, pa čak i davljenja. Kao da to nije dovoljno, alkohol donosi neverovatna oštećenja telu, a ne samo u mozgu i jetri. Praktično alkohol na svaki deo tela negativno utiče.

 

Hajde da otkrijemo istinu o tome kako prekomerna upotreba alkohola utiče na organizam

 

Kada se konzumira alkohol, oko 33% se apsorbuje odmah u krv, kroz stomačnu podlogu. Preostali alkohol se apsorbuje sporo u krv, kroz tanko crevo. Jednom u krvotoku, alkohol se difuzuje u skoro svako biološko tkivo u telu, jer su ćelijske membrane visoko propustljive.

Kada neko konzumira više alkohola nego što njegovo telo može da podnese, nivo alkohola u krvi (BAL) se povećava. Efekti koji tada nastaju variraju u zavisnosti od brojnih stvari, uključujući težinu, starost, pol, sastav tela, opšte zdravlje i prisustvo drugih lekova ili lekova.

Bez obzira na to, prisustvo alkohola u krvi uopšte će imati efekte na telo. Veći BAL jednostavno znači veći rizik. Preporučeni maksimalni unos alkohola je 2 pića dnevno za muškarce i 1 piće dnevno za žene. Potrošnja više od ovoga se smatra problematičnim pitanjem. Pet ili više pića dnevno za muškarce, (četiri za žene) se smatraju za pijenje.

Od prvog gutljaja, alkohol utiče na telo. Počevši od mozga, ono što sledi je objašnjenje efekata alkohola na različite delove tela. Drži se čvrsto.

Napomena: Alkoholizam je bolest koju karakteriše: nemogućnost kontrole upotrebe alkohola, potrebe za konzumiranjem sve veće količine alkohola i / ili konstantnog impulsa za konzumiranje alkohola. Ako ovo zvuči poznato, molimo vas da odmah zatražite profesionalni tretman. Sa pravom pomoći, alkoholizam je 100% bolest koja se može izlečiti.

 

Mozak

Vaća količina alkohola pravi oštećenja na mozgu. Mali trenutci kojih se ne sećate od ludih noći ranije – nazivaju se privremena amnezija. Od učestalog konzumiranja alkohola meže se razviti Korsakoffov sindrom (VKS), poremećaj pamćenja, poremećaj vida i govora, poremećaj uzroka napada.

I to nije sve. Pijenje oslobađa dva prirodna neurotransmitera GABA i dopamin. GABA je odgovorna za smirenje mozga, a dopamin je odgovoran za zadovoljstvo. Previše ovih neurotransmitera može dovesti do kratkog udaha, visokog krvnog pritiska, povećanog srčane frekvencije, noćnih terora, zablude, halucinacija i povećanih nivoa agresije i depresije.

Alkohol takođe oslobađa endorfine, koje su slične neurotransmiterima. Previše izdanja endorfina može izazvati depresiju, niži seksualni pogon, nizak nivo testosterona, neplodnost i ekstremni zamor, između ostalih komplikacija.

 

PROČITAJTE: Najčešći uzroci povećanja telesne težine

 

Jetra

Jetra pretvara alkohol u nešto što se zove acetaldehid, koji je toksičan i može izazvati rak.
Prekomerna upotreba alkohola uzrokuje u jetri akumulaciju masti, što može dovesti do masnih bolesti jetre. Jetra koja je postala zamašena sa mastima ne može da deluje na efikasnom nivou, što utiče na ostatak tela. Bolest jetre je vrlo česta i može dovesti do upale jetre, poznate kao alkoholni hepatitis.

Prekomerna upotreba alkohola, posebno kod alkoholnog hepatitisa, takođe može dovesti do ciroze. Ciroza jetre se dešava kada ćelije jetre postanu toliko oštećene da se ne mogu regenerisati. Kada se desi ciroza, ako osoba ne prestane da pije, diživeće otkaz jetre koji je izuzetno fatalan.

Grudi

Prekomerna upotreba alkohola povećava rizik od raka dojke. Istraživanja sugerišu da čak i dva tri pića nedeljno može povećati rizik od raka dojke. Nivoi estrogena se povećavaju kada se konzumira alkohol, a povećan nivo estrogena je faktor rizika za razvoj raka dojke.

Istraživanje dosledno pokazuje da pijenje alkoholnih pića može povećati nivoe estrogena i drugih hormona povezanih sa rakom dojke pozitivnim na hormone-receptore. Žene koje piju tri pića nedeljno imaju čak 15% veći rizik da će dobiti rak dojke. Ako je ta žena ima petnaest godina ili je još mlađa, njen rizik se utrostručava.

Stomak

Alkohol čini dve loše stvari stomaku. Jedna je to što proizvodi u stomaku više kiseline nego obično, što može izazvati gastritis, a druga je da alkohol stvara iritaciju i zapaljenje u stomačnoj podlozi, što može dovesti do čireva i krvarenja želuca. Ako i kada stomačna obloga postane otcepljena, to može dovesti do anemije. Bol u stomaku nakon konzumiranja alkohola takođe može biti znak hroničnog holecistitisa, stanja žučne kese.

Pankreas

Prekomerna upotreba alkohola je uobičajeni uzrok pankreatitisa ili upale pankreasa, i to je glavni faktor rizika za rak pankreasa. Teško opijanje takođe narušava sposobnost pankreasa za proizvodnju insulina, što može dovesti do dijabetesa.

Srce

Konzumiranje alkohola može biti veoma teško za srce. To uzrokuje kardiomiopatiju, što je istezanje i obaranje srčanog mišića. To uzrokuje miokarditis, što je zapaljenje srčanog mišića, a takođe uzrokuje aritmiju, što je nepravilan otkucaj srca.

Kada se konzumira alkohol, povećavamo krvni pritisak i lipide u krvi. Ovo povećava rizik od srčanog udara, hipertenzije, povećanog holesterola i moždanog udara.

Kosti

Prekomerna upotreba alkohola može ubrzati stopu degradacije kostiju i povećati rizik od frakture kostiju i osteoporoze. Kalcijum je neophodan da bi kosti bile jake. Alkohol deluje kao diuretik i ispira kalcijum iz kostiju što ih čini slabijim i osetljivijim na prelom.

Centralni nervni sistem

Alkohol utiče na centralni nervni sistem, uzrokujući mnoge kratkoročne efekte kao što su nejasni govor, zamućeni vid, oslabljeni mišići, smanjeno vreme reakcije i oštećena memorija. Kada se alkohol konzumira preterano, može izazvati oštećenje ćelija u centralnom nervnom sistemu, stvarajući stanje poznato kao neuropatija. Neuropatija uzrokuje osećaje slabosti, pucanja, bol i utrnulosti u stopalima i rukama.

Debelo crevo

Potrošnja alkohola, bilo prekomerna ili dugotrajna ili oboje, uzrokuje ono što se naziva adenomom u debelom crevu. Ovo su majušni i benigni tumori i u ovoj fazi su bezopasni. Međutim, adenomi se mogu razviti u polipe, koji su veći i mogu biti pre-kancerozni.

 

U zaključku

Alkohol nije prijateljski prema telu. Dok vaš um može uticati na svoje efekte, vaše telo ne. Naučnici još uvek ne razumeju mamurluk, što ne može biti dobro. Trovanje alkoholom je beskrajno, a više od deset vrsta karcinoma može biti uzrokovano prekomernim korišćenjem alkohola.

Ako ste vi ili vaš voljeni zavisni od alkohola, molimo vas da tražite hitnu stručnu pomoć.

 

Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: info@aloavera-centar.rs

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, i nisu zamena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci ishrani na ovoj internet stranici nisu zamena uravnoteženoj ishrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.