Ugljeni hidrati u ishrani - Najvažniji nutritivni elementi u ishrani sportista

Ugljeni hidrati u ishrani – Najvažniji nutritivni elementi u ishrani sportista

Često pitanje koje nam sportisti postavljaju je koje su to hranljive materije treba da unose u organizam kako bi postigli bolje rezultate i koliko su važni ugljeni hidrati u ishrani.

 

Naš organizam funkcioniše tako što troši energiju koju dobijamo isključivo putem hrane i dodatnih suplemenata. Mnogi sportisti su u zabludi jer smatraju da su proteini najvažniji za uspeh u sportu, međutim, ne znaju da su zapravo ugljeni hidrati u ishrani glavni nutritivni element.

Osnovni izvora energije u našem organizmu su ugljeni hidrati odnodno šećeri. Ugljene hidrate selimo na proste i složene.

 

Prosti ugljeni hidrati

Prosti ugljeni hidrati u ishrani su najznačajniji za nadoknđivanje potrošene energije, jer se vrlo brzo razlažu prilikom unošenja u naš organizam. Najosnovniji prost šećer koji nam se nalazi u krvi je monosaharid glukoza , i on predstavlja gorivo za mišiće. Svaki sportista treba da se trudi da unosi što veću količinu namirnica koje sadrže glukozu kako ne bi ostao bez goriva.

Unos ugljenih hidrata postaje još značajniji pri vrlo intenzivnom nivou treninga. Kod intezivnijih treninga potrošnja glukoze veoma visoka.

 

Slozeni ugljeni hidrati

Pored glukoze bitnu ulogu ima složeni ugljeni hidrat, polisaharid glikogen. Glikogen predstavlja rezervu ugljenih hirdata u našem organizmu.

 

Pročitajte: Izbalansirana ishrana – šta to znači?

 

Tokom treninga, kada je potrošen visok nivo glukoze, glikogen počinje da se razlaže i nadoknađuje taj nedostatak. Kod sportista nizak nivo glukoze može izazvati pojavu mentalnog zamora, koji je takođe povezan sa zamorom mišića. Pošto se rezerve glukoze i glikogena brzo potroše, unos ugljenih hidrata čak i za vreme trajanja kraćih treninga je od ključnog značaja za održavanje fizičkih i mentalnih funkcija.

Pored pitanja koje to hranljive materije treba unositi u organizam, jako je bitno i kada te hranljive materije treba unositi i u kojoj količini, kako bi imala najbolji efeka za oporavak mišića i postignuća najboljeg performansa. U skladu sa tim, pored trenažnog plana treba imati i dobar plan ishrane.

Za kraj pogledajte neke od namirnica koje sadrze visok nivo ugljenih hidrata:

  • pečeni krompir,
  • kukuruzne pahuljice,
  • med,
  • beli ili braon pirinač,
  • zrele banane,
  • testenina,
  • jabuke

Dodatak:  Dnevni meni jednog sportiste

Doručak:

Doručak treba da je sastavljen uglavnom iz složenih i prostih ugljenih hidrata. Naš rganizam je u toku sna potrošio rezerve, a najbolji način da se spreči katabolizam mišića jeste uzimanje ugljenih hidrata, i manja količina proteina i masti. Doručak bi trebalo da je najveći obrok i trebalo bi da iznosi 30-35% ukupnog energetskog unosa.

Ručak:

Ručak treba da nam bude sastavljen iz 50% kompleksnih ugljenih hidrata, 30% masti i 20% proteina.

Večera:

Večera treba da bude lagana i da se sastoji iz 45% ugljenih hidrata, 40% proteina i 15% masti. Dokazano je da osobe koje previše jedu za večeru imaju veće sklonosti za srčana oboljenja. Preporučuje se da se od mesa koristi mršava govedina, piletina bez kožice, riba.

Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: marketing@aloavera-centar.rs

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, i nisu zamena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci ishrani na ovoj internet stranici nisu zamena uravnoteženoj ishrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.