Žene ovo morate znati o svojim jajnicima!!! - Aloa Vera Centar

Žene ovo morate znati o svojim jajnicima!!!

Mali, ali moćan, ovaj reproduktivni organ utiče na celo telo.

Jajnici su smokvaste žlezde koje leže na obe strane materice i ključne su za reproduktivni sistem žene – i imaju i druge važne uloge u telu. Evo svega što žena treba da zna o svojim jajnicima: gde se oni nalaze, kako funkcionišu i šta treba paziti da bi bili zdravi.

Šta tačno rade vaši jajnici?

Poslovi jajnika su najpoznatiji po tome što je smeštena ženska jaja, koja su mikroskopska i ispunjena DNK (polovina njenog DNK, da budemo preciznija, tako da ako jaje oplođeno spermom, koja sadrži polovinu DNK čoveka, zajedno mogu da naprave embriona). Svakog meseca se može razviti desetak jaja, ali samo jedan ili dva, u slučaju blizanaca, sazreva, napušta jajnik i prolazi kroz jajovod do materice, gde može ili ne može da se sretne sa spermom. .

 

NEPROPUSTITE:9 Razloga Zbog Kojih Treba Da Imate Seks Svaki Dan

 

Jajnici imaju još jedan važan posao osim dugotrajnog skladištenja za jaja: Oni takođe proizvode hormone. Uglavnom stvaraju estrogen i progesteron, koji su povezani sa reproduktivnim zdravljem žena, ali jajnici proizvode i neki testosteron. Svi ovi hormoni napuštaju jajnike i prolaze kroz vaše telo kroz krvotok. Ne održavaju samo reproduktivni sistem zdravim, već doprinose razvoju kostiju, mišića i mozga.

Koliko jaja je u vašim jajnicima – i šta se tačno događa sa njima?

Rođeni ste sa jajnicima koji sadrže 1 do 2 miliona jaja. U pubertetu, taj broj se smanjuje na 300.000, a u menopauzi nema nikoga. Mnogi od njih kažu saionara kroz prirodan proces celdeatha (apoptoza). Pošto su jaja tako mikroskopska, ona se samo reabsorbuju u telo. Oko 400 jaja prolazi kroz proces ovulacije tokom vašeg života. Dok ne nestanu sva jaja, ovulacija se dešava svakog meseca – jaje se probija kroz folikul jajnika i iz jajnika, zatim putuje kroz jajovod do materice. Folikuli zatim oslobađaju hormone kako bi pripremili sluznicu materice za trudnoću. Ali ako jaje nije oplođeno, sekrecija hormona se zaustavlja, a vi dobijete period. Kvalitet jaja se s vremenom smanjuje – jedan od razloga je teže zamisliti u kasnim 30-im i kasnije.

Šta to znači ako su ti jajnici povređeni?

Ciste na jajnicima

Ako se folikul ne raskida da bi oslobodio jaje, može da se nabrekne od tečnosti i razvije se u cistu. Većina cista je mala i bezbolna, i malo je verovatno da ćete znati da je imate čak i do pregleda karlice; oni obično idu samostalno i rijetko su prekursori raka. Kod nekih ljudi, cista može izazvati bol u trbuhu, osjećaj punine trbuha i neredovit period.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je još jedan uslov koji može nastati. Karakterizirani su simptomima kao što su akne, povećanje težine, akne, nepravilni periodi ili povećani rast dlaka na telu, a zahvaća do 20 posto žena i znači da vaši jajnici proizvode previše muških spolnih hormona; ovo drži zatvorene folikule, podstičući formiranje cista. Kontrola rađanja može pomoći u upravljanju.

Rak jajnika

Više od 20.000 žena ima dijagnozu raka jajnika svake godine. Rak jajnika se često naziva tihi ubica, jer se tumori retko otkrivaju u ranoj fazi lakšeg lečenja. Pošto se vaši jajnici nalaze blizu vaše bešike i creva, simptomi uključuju: nadutost, bol u trbuhu, leđima ili zdjelici, lošu probavu, proljev ili konstipaciju, učestalo mokrenje, neobično puno osjećanje i gubitak energije ili apetita. Zato što se ovi znakovi upozorenja lako ignorišu, obratite pažnju na svoje telo – i obavezno se javite lekaru ako ih primetite više od 12 puta mesečno.

Šta se dešava sa vašim jajnicima tokom menopauze?

Menopauza je kada jajnici podignu svoje figurativne noge i opuste se, a nekoliko godina do toga može biti nepredvidljivo vreme koje se naziva perimenopauza. Kako vaši jajnici stari, oni možda neće uvek pokupiti signal iz vaših hormona da je vreme da se oslobodi jaje, što rezultira da se više hormona izlučuje, izbacujući stvari iz ravnoteže. Ovo može dovesti do divljih promena, promena raspoloženja, problema sa spavanjem i vrućih treptaja. Srećom, vaš doktor vam može pomoći da pronađete načine za kontrolu ovih dosadnih simptoma.

Kako održati jajnike zdravim

Postoje tri jednostavna načina da zadržite jajnike u obliku vrha:

  • Dobijte godišnji pregled karlice: To može pomoći vašem lekaru da uhvati probleme kao što su ciste i tumori koji često ne izazivaju simptome.
  • Ne pušite: hemikalije u dimu cigareta oštećuju genetski materijal od kojeg se sastoje jaja i uzrokuju da brže umru; ovo može smanjiti plodnost ili dovesti do menopauze ranije.
  • Održavajte zdravu težinu: Ovo pomaže u održavanju hormona, a samim tim i regulisanju perioda, i može olakšati simptome PCOS-a.

Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete nas kontaktirati OVDE ili putem maila: marketing@aloavera-centar.rs

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, i nisu zamena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci ishrani na ovoj internet stranici nisu zamena uravnoteženoj ishrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.